PVC:llä on hieman huonolta kalskahtava maine. Sitä pidetään erittäin saastuttavana ja haitallisena materiaalina. PVC on pääosin hiiltä, vetyä sekä *lipeän valmistuksen sivutuotteena saatavaa klooria kiinteässä muodossa.

PVC on kuitenkin yksi tärkeimmistä ja eniten käytetyistä materiaaleista esimerkiksi rakennusteollisuudessa. PVC sopii esimerkiksi putkiin, kaapeleihin, ikkunaprofiileihin ja erilaisiin pinnoitteisiin. Kuluttajalle PVC tulee tutuksi mm. mapeissa, muovitaskuissa, kontaktimuoveissa, luottokorteissa, puhallettavissa leluissa ja sadetakeissa. Skaala on suuri ja monelle tulee varmasti yllätyksenä, että PVC:tä löytyy näinkin monesta arkisesta asiasta.

*Lipeää käytetään mm. puunjalostus-, tekstiili-, pesuaine- ja muoviteollisuudessa. Sitä on tehoaineena esim. konepesuaineissa, maalinpoistoaineissa ja putkenpuhdistusnesteissä.

PVC:n kierrättäminen

Hankalan maineensa PVC on saanut materiaalin kierrätykseen liittyvistä ongelmista, sen energiahyödyntämistä haittaa kloorin vapautuminen polttolaitoksissa. PVC:tä tulee Suomessa aika vähän jätteeksi ja se pääosin menee muun jätteen joukossa kaatopaikalle tai jätteenpolttolaitokseen. Pieninä määrinä muun materiaalin seassa se ei estä energiahyödyntämistä, sillä savukaasut on mahdollista käsitellä ja neutralisoida yhdeksi PVC:n lähtöaineeksi eli suolaksi (CaCI2 tai NaCI).

PVC:n kierrätyksen ongelmia ratkotaan koko ajan ja erilaisia ratkaisuita on jo löydettykin mm. uusiomateriaalien muodossa (autojen matot, kengänpohjat, tiilet, autojen lokasuojat, lattialaatat…).

PVC:ia ei saa laittaa pakkausmuovin kierrätysastiaan sen sisältämän kloorin vuoksi. Pienet määrät PVC:ia voi laittaa sekajätteeseen.

 

Ipe-Peitteen käyttämä PVC

Ipe-Peite käyttää valmistamissaan tuotteissa laadukkaita ja vastuullisesti valmistettuja PVC kankaita. Suurin osa kankaistamme tulee Euroopasta vastuullisilta valmistajilta, jotka ovat puolestaan huolehtineet siitä, että prosessit ja valmistus muutoinkin vastaa lakeja ja määräyksiä.

Valmistusprosesseissa syntyy myös ns. kierrätyskangasta. Nimestään huolimatta kangas ei kuitenkaan sinällään ole kierrätettyä, vaan nimi tulee kankaan valmistusprosessissa ylijäävästä väripastasta, joka käytetään uudelleen. Toisin sanoen, kun pvc:ta valmistetaan värikartan eri väreissä, prosessissa jää tuota väripastaa (jolla kangas pinnoitetaan) aina yli. Tämä ylijäämä kerätään talteen ja käytetään uudelleen.

Kierrätyskangas on aina priimaa, eli lujuus ym. ominaisuudet ovat aivan yhtä hyvät kuin millä tahansa muullakin 1.luokan pvc-kankaalla, mutta kierrätyskankaan väri vaihtelee. Kierrätyskankaan värejä on vain oikeastaan kahta: vihertävä tai harmaa. Kierrätyksen luonteesta johtuen väri ei ole koskaan yhtä tiettyä vaan voi vaihdella eri erien välillä. Vihreä voi olla tummaa tai räiskyvän kirkasta ja harmaa tummaa tai vaaleaa tai jotain siltä väliltä riippuen prosessissa läpi menneistä kangasväreistä.

Scantarpin 100 % kierrätyskankaan tunnistat ScanECO-logosta.

Suomalainen valmistaja Scantarp on tuonut markkinoille 100 % kierrätyskankaan, jossa pinnoituksen lisäksi myös kangas on valmistettu kierrätetyistä (PET) muovipulloista. Kangasta on saatavilla vain vihreänä (sävyissä eräkohtaisia eroja) ja 620 g/m2 vahvuisena. Tätä kangasta saa myös Ipeltä halutessaan.

ScanECO kankaan uutuusarvo piilee nimenomaan kankaassa, jonka päälle pinnoitus tehdään. Nyt myös tuo kangas on 100 % kierrätettyä ja muoviset pullot ovat saaneet uuden elämän kankaan muodossa. Pinnoituksessa käytetään kierrätettyjä massoja/pastoja kuten muissakin kierrätyskankaissa.

Kierrättäminen Ipe-Peitteellä

Ipe-Peitteellä kerätään leikkuujäte omaan keräysastiaansa ja toimitetaan asianmukaisesti hävitykseen. Kankaat pyritään leikkaamaan aina niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Mikäli asiakas jättää vanhat pressunsa Ipe-Peitteelle hävitettäväksi, toimitamme ne eteenpäin myös asianmukaisesti.
Käytettyä pressukangasta (esim. rekkojen pressut) Ipellä ei voida käyttää uudelleen niin, että niistä valmistettaisiin uusia tuotteita. Maailmalla tätä kuitenkin tehdään jonkun verran ja kerran käytetystä kankaasta saadaan perusteellisen puhdistuksen ja tarkan läpikäynnin jälkeen kangasta, josta voidaan valmistaa esim. laukkuja tai muita tuotteita, joissa ei lujuusominaisuuksia niin paljoa vaadita.

Ipellä seurataan leikkuujätteen määriä ja kokoja koko ajan ja mikäli jätettä syntyy jossain tuotteessa paljon, kangas pyritään käyttämään hyödyksi. Hyvä esimerkki leikkuuylijäämän uudelleen käytöstä ovat mm. verkkokaupastamme löytyvät hirven– ja kauriinvetopeitteet, joita varten otamme talteen suurimmat ylijäämät. Tämän vuoksi vetopeitteissä värit voivat vaihdella, mutta laatu on aina priimaa. Leikkuuylijäämiä käytetään jonkun verran myös paikkauksissa.