Yrittäjän päivänä 5.9. esitellään lähemmin Ipe-Peitteen yrittäjä Jyrki Lindblom.

Historiaa

Lapsuutensa Helsingissä ja nuoruutensa Lahdessa kasvaneen Lindblomin rinnassa sykkii yrittäjän sydän. Kärpäsenmäeltä Lahdesta on kuljettu monta kilometriä.

Ipe-Peitteen omistajana vuodesta 2018 toiminut Jyrki Lindblom on kulkenut pitkän taipaleen yrittäjänä. Alkumatkan työtaipaleestaan hän ”matkusti” VR:n kyydissä: ”Olen ollut vain kerran palkollisena ja silloin toimin armeijan jälkeen hetken VR:lla toimistohommissa, mutta tiesin jo silloin, että se ei ollut se mitä halusin tehdä”, muistelee Lindblom.

Kun kauppaopistosta oli paperit taskussa, oli selvää, että liikunnallinen Lindblom suuntaisi jollakin tavoin yrittäjäksi liikuntapuolelle. Harva tietää, että Lindblom on juossut kokonaisen maratoonin sekä kahdeksan puolimaratoonia elämänsä aikana.

Kuva Helsinki City Run puolimaratoonista, jossa tempaistiin hyväntekeväisyyden nimissä smokit päällä koko puolikas.

Ensimmäinen oma yritys nousi Heinolaan. Squash-hallista aukesi yrittäjäpaikka Lindblomille, joka itsekin pelasi squashia A-luokassa ja ylsi junioritasolla squashin Suomen mestariksi asti. Lindblom teki pitkää päivää ja sai salin pyörimään. Jonkun ajan kuluttua kävi selväksi, että tarvittiin suuremmat ympyrät. Heinolasta tie vei Vantaalle ja toiminta laajeni squash hallien lisäksi kuntosalipuolelle.

Lama oli jossain vaiheessa viemässä niin yrityksen kuin kodinkin, mutta sinnikkyydellään ja periksiantamattomuudellaan pankin kanssa saatiin kuin saatiinkin sopimus aikaan. Jonkun aikaa yksin yritettyään Lindblom löysi rinnalleen yhtiökumppanin ja yritystoiminta sai uudenlaista tulta alleen. Juuri ennen yrityksen myyntiä, kuntosaliyrittäjillä oli yhteensä kahdeksan salia eri puolilla Etelä-Suomea ja lähes 500 työntekijää. Vuonna 2018 koko kuntosaliketju myytiin ja Lindblom ajatteli jäävänsä ansaitulle (ja varhaistetulle) eläkkeelle.

Ipe-Peitten yrittäjäksi

Sattumien kautta vuonna 2018 Lindblom huomasi kuitenkin omistavansa pvc pressuja valmistavan yrityksen Iitissä, jolla oli talous rempallaan. Aloitettiin perustavaa laatua oleva selvitystyö sekä yrityksen nostaminen jaloilleen. Uutta henkilöstöä palkattiin, hankittiin toinen saman alan yritys Himangalta ja pureuduttiin ongelmakohtiin. Numerotaituri ja talouden ammattilainen tiesi, miten asiat hoidetaan, vaikka ihan sormia napsauttamalla kaikki ei käynytkään.

”Vaikka ala oli uusi, liiketalous toimii lainalaisuuksien alla. Ostetaan, valmistetaan, myydään ja viivan alle on jäätävä jotain, että se yrityksen pyörittäminen kannattaa”, toteaa Lindblom. Uuden alan opettelu antoi lisää virtaa ja eläköityminen sai nyt odottaa: ”Olin yli 30 vuotta ollut kuntosalibisneksessä ja nyt yhtä’äkkiä pääsin vielä opettelemaan uutta alaa! Aika onnekas olo siinä mielessä”, Lindblom jatkaa hymyillen. Muutto Helsingistä nuoruusmaisemiin Lahteen tuli ajankohtaiseksi 2020. Sitä ennen oli yrityskin muutettu Iitistä Lahteen uusiin tiloihin.

Tilanne tänään

2022 yritys on saatu jaloilleen. On tehty investointeja ja laajennuttu. Tehty asioita eri tavoin ja kokeiltu uutta. Talous on tasapainossa ja henkilöstöä on otettu lisää. Maailman tilanne on alati vaihtuva ja mitä kaikkea huominen tuo tullessaan, sitä ei koskaan tiedä. Yrittäjä pyrkii olemaan aina ajanhermolla ja suosikki ohjelmiksi televisiossa valikoituvatkin uutiset ja ajankohtaisohjelmat.

Yrittäjänä Lindblom tekee edelleen pitkiä päiviä. ”Yritän olla toimistolla joka päivä. Aina se ei onnistu, mutta meillä on rautaisia ammattilaisia sekä Lahdessa että Himangalla, joten silloin tällöin minut löytää myös golf-kentältä tai vesiltä. Kyllä yrittäjäkin on vapaapäivänsä ansainnut”, Lindblom lopettaa.

Lindblom rentoutuu veneillen ja golffia pelaten.